PressePressemeddelelser & nyheder

Samarbejdsånd og åbenhed i det danske sundhedsvæsen

30.09.2024

Reflektioner: På sidstedagen af sin fireårige ansættelse som administrerende direktør for Roche Diagnostics i Danmark ser Tim Himes tilbage på læringer fra COVID-19-pandemien, fremtiden for offentligt-privat samarbejde, implementeringen af innovative diagnostiske løsninger og den digitale infrastruktur i sundhedsvæsenet samt den nye sundhedsreform.

I morgen tirsdag den 1. oktober bliver Tim Himes en del af topledelsen hos Foundation Medicine i Boston (USA) med ansvar for den nye produktorganisation.

Han fortsætter dermed sin karriere i Roche-koncernen, men forlader stillingen som administrerende direktør for Roche Diagnostics A/S efter fire år. Vi har bedt ham tage et retroperspektivt blik på sin periode i Danmark og identificere nogle megatrends, der er nødvendige for at forfølge målet om et fremtidigt bæredygtigt offentligt sundhedssystem i Danmark.

Da du skulle tiltræde din stilling her i Roche Diagnostics, blev din fysiske ankomst til Danmark i sommeren 2020 udsat på grund af de globale rejserestriktioner, der var blevet indført som følge af COVID-19-pandemien. Når du ser tilbage på den sommer, hvor pandemien var på sit højeste, hvordan oplevede du Danmarks håndtering af pandemien og ikke mindst teststrategierne?

"Danmarks håndtering af COVID-19-pandemien var bemærkelsesværdig, især den proaktive teststrategi på daværende tidspunkt. Landet var hurtigt i gang med at øge testkapaciteten, hvilket var afgørende for at spore og forhindre spredningen af virussen og gøre det muligt for en stor del af det danske samfund at forblive åbent og velfungerende. Det var en stærk kontrast til mange andre lande rundt om i verden. Hos Roche Diagnostics i Danmark var vi stolte af at kunne støtte denne indsats,” husker Tim Himes, og fortsætter:

“Det offentlig-private samarbejde, der opstod på tværs af aktørerne, var et vidnesbyrd om, hvor hurtigt og effektivt en kollektiv indsats kan reagere i tider med ekstraordinære behov.  Det er noget, de centrale aktører i Danmark forhåbentlig også tænker over, når de overvejer, hvordan de skal håndtere de aktuelle udfordringer, som det danske sundhedsvæsen står over for i dag og i fremtiden. Der er stadig et stort potentiale for, at life science-industrien i Danmark kan støtte det offentlige danske sundhedsvæsen langt mere systematisk, end tilfældet er i dag.

Apropos samarbejde, hvor betydningsfulde har offentlig-private partnerskaber været i din periode som administrerende direktør?

"Offentlig-private partnerskaber har absolut været af afgørende betydning. COVID-19-pandemien understregede deres betydning. Det var gennem et tæt samarbejde med de danske sundhedsmyndigheder og andre private aktører, at vi hurtigt kunne tilvejebringe ressourcer og innovative løsninger. Det var disse synergier, der gjorde det muligt for os at navigere effektivt rundt i de komplekse og presserende problemer, som pandemien medførte. Partnerskaberne handlede ikke kun om en øjeblikkelig reaktion, men også om at sætte scenen for langsigtede forbedringer i det danske sundhedsvæsen".

Du fremhæver den hurtige implementering af innovative diagnostiske løsninger som afgørende under pandemien. Hvilke udfordringer var det, du og vores organisation stod over for?

"En af de største udfordringer var, hvor hurtigt vi skulle handle. Situationen gjorde det nødvendigt at fremskynde mange af vores processer og samtidig sikre overholdelse af de lovgivningsmæssige standarder. Det krævede en høj grad af fleksibilitet og innovation. Dertil kom den komplekse men nødvendig opgave med at få hele interessentlandskabet af regeringer, sundhedssystemer og private virksomheder til at spille sammen. Til trods for disse udfordringer var evnen til hurtigt at implementere innovativ diagnostik måske en af vores mest betydningsfulde resultater i den periode. Det var i øvrigt i samme periode, at alle interessenter, ikke mindst borgerne herhjemme, blev opmærksomme på den afgørende rolle, den diagnostiske infrastruktur spiller for opretholdelsen af et funktionelt samfund."

Danmark er kendt for sin stærke digitale infrastruktur på sundhedsområdet. Føler du, at der er muligheder for yderligere at optimere denne infrastruktur, som ikke er blevet adresseret i løbet af dine fire år i Danmark?

"Selv om Danmarks digitale infrastruktur vitterlig er robust, afslørede pandemien også, at der var områder, hvor en større integration kunne have været gavnlig. Muligheden for problemfrit at dele data på tværs af forskellige sektorer blev eksempelvis  ikke realiseret fuldt ud, hvilket kunne have optimeret vores test- og opsporingsindsats yderligere. Ud fra denne erfaring er vi nu mere opsatte end nogensinde på at forbedre vores samarbejde på tværs af sektorer. Der er et stærkt fundament, og den nye sundhedsreform indeholder mulige løsninger på disse mangler til en mere effektiv udnyttelse af den digitale infrastruktur".

Du nævner lige selv den nye sundhedsreform, hvad er dine tanker om den udvikling, den nye reform lægger op til?

"Den nye danske sundhedsreform er et lovende skridt i retning af at tage fat på nogle af de systemiske udfordringer, vi har observeret, især i form af tværfagligt samarbejde, samhørighed, nærhed og effektiv anvendelse af data. Reformen lægger vægt på en mere integreret tilgang til levering af sundhedsydelser, som passer perfekt til vores vision i Roche om at fremme innovation og forbedre patientbehandling. Det er en spændende tid, og jeg tror, at denne reform vil bane vejen for mere sammenhængende og responsive sundhedsydelser,” nævner Tim Himes, og afslutter med en direkte opfordring:

“Jeg håber også, at gennemførelsen af reformen vil fremskynde formuleringen af en national dansk strategi for diagnostik til at understøtte målsætningen. Diagnostik har meget mere at tilbyde sundhedsvæsenet i form af støtte til reformens mål i de kommende år."

Hvad er din væsentligste refleksion i forhold til det danske sundhedsvæsen fra dine fire år her i landet?

"Min væsentligste refleksion er den eksemplariske samarbejdsånd og åbenhed i og omkring det danske sundhedsvæsen. Til trods for de udfordringer, som blev synliggjort under pandemien, har de offentlige og private aktørers vilje til at mødes og innovere virkelig været inspirerende. Jeg har også lært, at mens Danmark er langt fremme på mange områder, er der altid plads til forbedringer, især på områder som digitalisering og ressourceoptimering," siger Tim Himes og fortsætter:

"I den forbindelse vil jeg gerne være konkret med hensyn til det sande potentiale, det danske sundhedsvæsen i min optik har:  Landet selv er geografisk lille, befolkningen er organiseret og af en overkommelig størrelse, den samlede økonomi er stærk og skaber dermed passende finansiering til sundhed.  Men der er muligheder, der ikke udnyttes fuldt ud.  For eksempel sygesikringskortet, det er en sand perle, som jeg tror, mange danskere tager for givet.  Der er kun en håndfuld lande i hele verden, der kan eller blot håber at opnå det, der er blevet gjort her med digitaliseringen af sundhedsdata. "Meget af det, der er blevet gjort her, er simpelthen umuligt at opnå andre steder."

Vi er formentlig mange, der sætter pris på den iagttagelse og det synspunkt, men kunne du også uddybe den uopfyldte "plads til forbedring"-påstand?

"Ja, det ironiske i den sammenhæng er, at mange ting inden for sundhedsvæsenet, der er forholdsvis lette at gøre, og som alle de større lande allerede har gjort for 10-15 år siden, synes stadig at være en akilleshæl her i Danmark: Effektiv anvendelse af diagnostisk infrastruktur, den manglende sammenhæng mellem primær og sekundær sektor, over manglende investering i diagnostisk kapacitet og den deraf følgende udvanding af værdifulde ressourcer.  På dette punkt, og endnu mere specifikt, så driver næsten alle hospitaler i Danmark to, tre eller endda fire separate laboratorier.  Hvorfor, spørger jeg mig selv?  Mange ting, som nemt kunne løses, går forholdsvis ubemærket hen", påpeger Tim Himes og uddyber:

"Hvis sundhedsvæsenet kan finde en måde at sætte kryds i boksen ud for nogle af disse lavthængende frugter, er Danmark positioneret til at have et af de bedste sundhedssystemer i verden. Jeg håber, at reformen vil gøre disse ting mere klare og lettere at håndtere. Jeg har stået i spidsen for Roche Diagnostics i Danmark gennem disse tider med stor ydmyghed, det har været en berigende oplevelse, og jeg er optimistisk med hensyn til fremtiden for sundhedsvæsenet i Danmark."

Tim, det har været en fornøjelse at tale med dig. Tak for din indsigt og for dine bidrag til sundhedsvæsenet i Danmark gennem de seneste fire år.

“Selv tak. Det har været en ære at tjene i denne egenskab, og jeg ser frem til at følge med i de fortsatte fremskridt og innovative tiltag inden for det danske sundhedsvæsen fra mit nye kontor i Boston,"

Som administrerende direktør for Roche Diagnostics Danmark har Tim Himes spillet en afgørende rolle for at udvikle Roche Diagnostics’ engagement inden for det danske sundhedsvæsen og virksomhedens relevans på markedet. 

Internt har Tim bidraget til samarbejde på tværs af EMEA-LATAM subregionen North-West og i Norden. Lokalt har han her i Danmark sikret implementeringen af en revideret organisatorisk opbygning og integrationen mellem Roche Diagnostics og Roche Diabetes Care samt - med sin kollega i Roche Pharmaceuticals, Darine Ghanem - været afgørende for at etablere et tættere samarbejde mellem Roche og de mange offentlige og private aktører, der ligesom Roche også ønsker at gøre en positiv forskel på sundhed og trivsel for alle danskere.

Tim Himes er blevet udnævnt til ansvarlig for den nye produktorganisation i Foundation Medicine (FMI), som er et datterselskab af Roche beliggende i Boston i USA. Dermed fortsætter han sine allerede 22 års erfaring i virksomheden.

Roche og Foundation Medicine® samarbejder om at være banebrydende inden for præcisionsmedicin til cancerpatienter i hele verden med Foundation Medicine som medlem af Roche-gruppen. Baseret på Roches ekspertise og engagement inden for onkologi samt Foundation Medicines førende teknologi, validering og erfaring inden for cancerprofilering, er målsætningen for Foundation Medicine at give mere dybdegående forståelse for tumorer, give indsigt i kliniske forsøg for at muliggøre mere effektiv forskning og udvikling og forbedre patientbehandlingen ved at give genomisk indsigt med tilknyttede målrettede behandlinger, immunoterapier og relevante kliniske forsøg.

Gennem dette samarbejde er Roche i stand til at bringe Foundation Medicines omfattende genomiske ekspertise til cancerpatienter over hele verden.

I den kommende overgangsperiode vil Esther de Rooij, der er chef for Roche Diagnostics EMEA-LATAM subregion 2 (Nordvest), være overordnet ansvarlig for Roche Diagnostics i Danmark fra 1. oktober, og indtil vi kan offentliggøre en permanent efterfølger for Tim Himes. Esther er i forvejen særdeles godt bekendt med organisationen og mange af vores interessenter fra sin periode som Tims forgænger fra 2016 og frem til 2020, hvor hun overtog posten som General Manager for vores søsterselskab i Holland.


ENGLISH VERSION

Spirit of cooperation and openness within the Danish healthcare system

The takeaway and the achilles heel: Upon departing Denmark, Tim Himes reflects on his four year tenure as General Manager of Roche Diagnostics covering learnings from the COVID-19 pandemic, public-private collaboration, the implementation of innovative diagnostic solutions and the digital healthcare infrastructure as well as the recently published healthcare reform.

On 1st October Tim Himes will join the executive team at Foundation Medicine in Boston (USA) to lead its newly formed product organization. 

Consequently continuing his career within the Roche organization, he will be finishing his four year tenure as General Manager of Roche Diagnostics A/S. We have asked Tim to take a retrospective look and to identify some valuable megatrends necessary for pursuing the goal of establishing a future sustainable public healthcare system in Denmark.

Rather symbolic, when taking responsibility for the leadership of Roche Diagnostics, your physical arrival in Denmark in the Summer of 2020 was upset by the global travel restrictions implemented as a consequence of the Covid-19 pandemic. Looking back at that Summer, with the pandemic at its height, can you share your thoughts on how Denmark handled the COVID-19 pandemic, particularly in terms of testing strategies?

“Denmark's handling of the COVID-19 pandemic was remarkable, especially the proactive testing strategy at the time. The country was swift in ramping up testing capabilities, which was crucial in tracking and managing the spread of the virus and enabling much of Danish society to remain open and functioning; a stark contrast to many other places around the world. At Roche Diagnostics in Denmark, we were proud to support this effort. The public-private collaboration that occurred across the sector was a testament to how quickly and efficiently a collective effort can  respond in times of need.  It is something that I hope key stakeholders in Denmark reflect on when considering how to tackle the current challenges facing our healthcare system today and in the future. There is still a huge potential for the life science industry in Denmark to support the public health care system in a much more systematic way than it does today. 

Speaking of collaboration, how significant have public-private partnerships been during your tenure?

“Public-private partnerships have been absolutely vital. The COVID-19 pandemic underscored their importance; through close cooperation with Danish health authorities and other private entities, we could quickly deploy resources and innovative solutions. This synergy allowed us to effectively navigate the complexities and urgency brought about by the pandemic. Partnerships were not only about immediate response but also about setting the stage for long-term improvements in Danish healthcare.”

Implementing innovative diagnostic solutions rapidly was crucial during the pandemic. What were some of the challenges you and our organization faced?

“One of the biggest challenges was the speed at which we had to operate. The urgency of the situation meant that we had to fast-track many of our processes while ensuring compliance with regulatory standards. This required a high degree of flexibility and innovation. Additionally, aligning the stakeholder landscape — governments, healthcare providers and private companies — was a complex but necessary task. Despite these challenges, the ability to rapidly deploy innovative diagnostics was, perhaps, one of our most significant achievements during this period.  In fact, I believe that it was also during this time that all stakeholders, citizens included, became aware of the critical role diagnostic infrastructure plays in maintaining a functional society”

Denmark is known for its strong digital healthcare infrastructure. Do you feel there were missed opportunities in utilizing this infrastructure during your tenure?

“While Denmark’s digital healthcare infrastructure is indeed robust, the pandemic highlighted certain areas where greater integration could have been beneficial. The capability to seamlessly share data across various sectors wasn't fully realized, which could have further optimized our testing and tracking efforts. Learning from this experience, we are now more committed than ever to enhancing our interoperability across systems. There's a strong foundation, and the new healthcare reform provides a roadmap to address these gaps and leverage digital infrastructure more effectively.”

You just mentioned the new Danish healthcare reform yourself, can you share your thoughts on this recent development?

“The new Danish healthcare reform is a promising step towards addressing some of the systemic challenges we've observed, particularly in terms of interdisciplinary collaboration, cohesion, proximity and efficient use of data. The reform emphasizes a more integrated approach to healthcare delivery, which aligns perfectly with our vision at Roche of fostering collaborative innovation and improving patient outcomes. It’s an exciting time, and I believe this reform will pave the way for more cohesive and responsive healthcare services. I also hope that the implementation of the reform will accelerate the formulation of a national Danish strategy for diagnostics to support the goals. Diagnostics have a lot more to give the healthcare system in terms of supporting the goals of the reform in the years to come.”

Reflecting on your time here, what has been your most significant takeaway regarding the Danish healthcare system?

“My most significant takeaway is the exemplary spirit of cooperation and openness within the Danish healthcare system. Despite the challenges posed by the pandemic, the willingness of public and private sectors to come together and innovate has been truly inspiring. I've also learned that while Denmark is advanced in many aspects, there's always room for improvement, especially in areas such as digital interoperability and resource optimization,“ Tim Himes says and continues:

“On this note, and as I step away, I would like to be specific on the true potential this healthcare system has.  The country itself is geographically small, the population is organized and of manageable size, the overall economy is strong thus generating appropriate funding for healthcare.  But, there are things that are not being utilized at the full potential.  For example, the social security card (det gule Sundhedskort, red.), this is a true gem that I believe many Danes take for granted.  There are only a handful of countries in the entire world that can or even hope to accomplish what has been done here with the digitization of health data.  Much of what has been done here is simply impossible to achieve anywhere else.”

While we appreciate that observation and view, could you also elaborate on the unfulfilled “room for improvement”-claim?

“The irony in this is that many things within the healthcare system that are easy to do, and hence all of the bigger markets have done so 10-15 years ago, seem to still play the role of the achilles heel here in Denmark: Effective and efficient  use of diagnostic infrastructure, the lack connectivity between  primary and secondary care, over investment of capital in diagnostic capacity and the resulting dilution of valuable resources.  On this point and more specifically, nearly every hospital in Denmark is operating two, three or even four separate laboratories. Why?  Many things that could be easily solved go relatively untouched,” Tim Himes points out and elaborates:

“If the healthcare system can find a way to also check the box on some of this low hanging fruit, Denmark is positioned to be one of the best healthcare systems in the world.  I hope that the reform will make these things more clear and easy to address. Leading Roche Diagnostics Denmark through these times has been a humbling and enriching experience, and I am optimistic about the future of healthcare in Denmark.”

Tim, it's been a pleasure talking with you. Thank you for your insights and for your contributions to healthcare in Denmark over these past four years.

“Thank you. It's been an honor to serve in this capacity, and I look forward to follow the continued progress and innovation in Danish healthcare from Boston.”

As the General Manager of Denmark, Tim Himes has played a pivotal role in taking Roche Diagnostics forward in terms of our commitment to the Danish healthcare system and relevance in the market. As a leadership team member of the EMEA-LATAM Subregion North-West, Tim has contributed to the collective leadership and collaboration across the Nordics and the subregion North West. 

Internally he has safeguarded the implementation of a revised organizational setup and integration between Roche Diagnostics and Roche Diabetes Care as well as - with his counterpart in Roche Pharmaceuticals, Darine Ghanem - being pivotal in establishing a closer collaboration between Roche and the many public and private players that also want to make positive impact to the health and well-being of all Danes.Tim Himes has been appointed as the Head of Product at Foundation Medicine (FMI), which is a subsidiary of Roche located in Boston and thereby continuing his 22 years of experience within the company.

Roche and Foundation Medicine® are collaborating to pioneer progress in precision medicine for cancer patients around the world with Foundation Medicine as a member of the Roche Group. 

Based on Roche’s expertise and commitment in oncology and Foundation Medicine’s leading technology, validation and experience in cancer profiling, the objective of Foundation Medicine is increasing understanding of tumors and providing insights on clinical trials to enable smarter, more efficient research and development and improve patient care by providing genomic insights with associated targeted therapies, immunotherapies and relevant clinical trials. Through this collaboration, Roche is bringing Foundation Medicine's comprehensive genomic profiling services to cancer patients around the world.

During the coming interim period, Esther de Rooij, Head of Roche Diagnostics EMEA-LATAM Subregion 2 (North West), will oversee and provide leadership to Roche Diagnostics in Denmark from 1st October and until a permanent successor will be announced. Esther is familiar with the organization and many stakeholders as she was Tim’s predecessor from 2016 to 2020, when she took over as General Manager for Roche Diagnostics in the Netherlands.

MC-DK-01804

For English version please see below Danish version.

Denne hjemmeside er målrettet danske sundhedsprofessionelle, medier og offentligheden. Kontakt Roche Pharmaceuticals A/S for yderligere information.

KontaktRoche worldwidelinkedinfacebookInstagramtwitterOm RocheDet mener viPharma løsningerPresseKarrierePrivacy noticeLegal statementCookie policy