Kæmpecelle-karbetændelse er en sygdom, hvor kroppens immunsystem igangsætter en betændelsesreaktion i de store og mellemstore pulsårer (arterier). Kæmpecelle-karbetændelse har mange navne. På dansk kaldes den også for:
Kæmpecelle arteritis
Arteritis temporalis
Arteritis temporalis betyder ”betændelse i pulsåren i tindingen”. I dag ved man dog, at sygdommen også rammer pulsårer andre steder i kroppen. Derfor bruger man hellere betegnelsen kæmpecelle-karbetændelse som samlet betegnelse for sygdommen. På engelsk hedder sygdommen Giant Cell Arteritis (GCA).
Kæmpecelle-karbetændelse kan opdeles i to undertyper. Det er de pulsårer i kroppen, som sygdommen involverer, der afgør, hvilken undertype, der er tale om.
Kraniel kæmpecelle-karbetændelse er den ene og mest almindelige undertype. Hvis du har denne, har du bl.a. betændelse i pulsårerne i tindingen (arteritis temporalis).
På engelsk hedder denne undertype C-GCA, som står for Cranial Giant Cell Arteritis.
Storkars-kæmpecelle-karbetændelse er den anden undertype. Hvis du har denne, har du betændelse i den store legemspulsåre (aorta) eller de blodkar, der forgrener sig ud fra legemspulsåren til armene og/eller benene.
På engelsk hedder denne undertype LV-GCA, som står for Large-Vessel Giant Cell Arteritis.
Kæmpecelle-karbetændelse rammer sædvanligvis kun mennesker over 50 år.
Hvert år får mindst 450 danskere på 50 år eller ældre kæmpecelle-karbetændelse.
Cirka dobbelt så mange kvinder som mænd får sygdommen.
Årsagen til kæmpecelle-karbetændelse er ukendt, men man mener ikke, at sygdommen er arvelig. Nogle undersøgelser har vist, at folk, der ryger, har en øget risiko for kæmpecelle-karbetændelse, mens andre undersøgelser har vist, at livsstil og miljømæssige faktorer ikke spiller en afgørende rolle ift., hvem sygdommen rammer.
Det er vigtigt at være opmærksom på symptomerne ved kæmpecelle-karbetændelse og tage dem alvorligt. Det kan nemlig f.eks. give permanente synsskader, hvis du har kraniel kæmpecelle-karbetændelse og ikke kommer i behandling hurtigt.
Symptomer på kraniel kæmpecelle-karbetændelse (C-GCA)
Følelsen af træthed og evt. feberfornemmelse (dog sjældent over 38 °C)
Nedsat appetit og mindre vægttab
Nattesved
Hovedpine i et afgrænset område – ofte kun i den ene side af hovedet (og oftest omkring tindingen, men den kan også sidde i panden eller i baghovedet)
Ømhed i hovedbunden, f.eks. når du reder håret eller har hat på
Smerter i kæben, når du tygger mad, taler osv.
Synsforstyrrelser – forekommer enten som sløret syn (ofte på det ene øje), eller som forbigående synstab (også på det ene øje). I visse tilfælde kan der opstå forbigående eller permanent blindhed, hvis du ikke kommer i behandling hurtigt.
Symptomer på storkars-kæmpecelle-karbetændelse (LV-GCA)
Følelsen af træthed og evt. feberfornemmelse (dog sjældent over 38 °C)
Nedsat appetit og mindre vægttab
Nattesved
I sjældne tilfælde kan du opleve træthed i armene, når de holdes løftet, eller at du ikke kan gå ret langt, fordi muskelgrupperne i dine ben syrer til. Dette er en følge af nedsat ilttilførsel til arme og ben
En lille risiko for udvikling af udposninger på pulsårerne (også kaldet et aneurisme). Vokser disse udposninger sig for store, kan de briste, og det kan være livstruende.
Kæmpecelle-karbetændelse diagnosticeres typisk ved en kombination af flere undersøgelser:
Lægeundersøgelse
Blodprøver
Billedundersøgelser (ultralydsundersøgelse eller PET/CT-scanning)
Biopsi (også kaldet vævsprøve) fra pulsåren i tindingen
De undersøgelser, du skal igennem, afhænger af, hvilke typer symptomer du oplever. En vigtig del af processen med at stille diagnosen kæmpecelle-karbetændelse er at udelukke andre sygdomme, der kan give lignende symptomer og samme blodprøvesvar som kæmpecelle-karbetændelse.
Binyrebarkhormon er den primære behandling af kæmpecelle-karbetændelse, men i visse tilfælde kan du blive tilbudt en anden type immundæmpende behandling. Det vil i så fald ofte være biologisk behandling.
Behandlingen med binyrebarkhormon vil virke allerede inden for få timer. Ofte vil du selv fysisk mærke en effekt af behandlingen i løbet af timer til få dage. Du skal regne med en behandlingsvarighed på 1-2 år, men den kan også vare længere.
Aktuelt er den eneste godkendte biologiske behandling til kæmpecelle-karbetændelse en såkaldt IL-6 receptor hæmmer, som virker ved at hæmme et signalmolekyle kaldet interleukin-6 (eller IL-6), som er kraftigt opreguleret ved kæmpecelle karbetændelse. Behandlingstiden med IL-6 receptor hæmmer afhænger af sygdommens udvikling og eventuelle bivirkninger.
På
Du kan også læse mere om kæmpecelle-karbetændelse samt få hjælp og støtte via
Kilder:
Teksten på denne side er et uddrag fra håndbogen Kæmpecelle-karbetændelse udarbejdet i samarbejde med og valideret af overlæge Uffe Møller Døhn, Rigshospitalet-Glostrup, Mette Yde Matthiesen, Rigshospitalet Silkeborg, og sygeplejerske Tina Thygesen, Rigshospitalet Silkeborg.
Denne hjemmeside er målrettet danske sundhedsprofessionelle, medier og offentligheden. Kontakt Roche Pharmaceuticals A/S for yderligere information.