Livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft er en sygdom, der opstår i livmoderhalsens celler eller i de slimproducerende kirtelceller på indersiden af livmoderhalsen.

  • Livmoderhalskræft rammer omkring 380 kvinder om året i Danmark.

  • Livmoderhalskræft er den 9. hyppigste kræftform blandt kvinder i Danmark.

  • Livmoderhalskræft rammer oftest kvinder i alderen 35 – 55 år, mens ses hos alle voksne kvinder, uanset alder.

  • Risikoen øges i alderen 15 – 35 år, hvorefter den falder til et stabilt niveau efter 55 år.

  • Antallet af kvinder, der får stillet diagnosen, har været faldende gennem de seneste 30-40 år.

Livmoderhalskræft skyldes infektion med humant papillomavirus (HPV). Infektion med dette virus er en seksuelt overført sygdom, som ikke giver anledning til symptomer. HPV infektion er meget hyppig. Omkring 80% af alle seksuelt aktive kvinder har haft den i løbet af livet.

HPV ses hyppigst hos kvinder i alderen 20-30 år. I de fleste tilfælde forsvinder infektionen af sig selv. Hos en mindre gruppe kvinder bliver infektionen imidlertid kronisk. Årsagen til dette kendes ikke. Den kroniske infektion kan føre til forstadier til livmoderhalskræft og egentlig livmoderhalskræft. Rygning og svækket immunsystem kan spille en rolle i udviklingen af livmoderhalskræft. P-piller kan ligeledes give en let øget risiko for livmoderhalskræft.

Der er forskellige symptomer på livmoderhalskræft. De vigtigste er:

  • Blødning ved samleje

  • Vedvarende pletblødning mellem menstruationer

  • Blødning fra skeden efter overgangsalderen

  • Øget udflåd fra skeden 

Ved mistanke om livmoderhalskræft foretager den praktiserende lægen en gynækologisk undersøgelse. Er der ingen synlige tegn på forandringer på livmoderhalsen, kan man blive henvist til en gynækologisk speciallæge for at få udtaget en vævsprøve (biopsi). Kan lægen se eller føle tegn på en knude på livmoderhalsen, bliver man henvist direkte til en specialafdeling på hospitalet for at få udtaget en vævsprøve (biopsi). Viser vævsprøven, at der er tale om kræft, henvises man til en gynækologisk afdeling, der behandler for livmoderhalskræft.

Der foretages ultralydsundersøgelse for at se, om der er spredning af sygdommen uden for livmoderhalsen, og der foretages kikkertundersøgelse af urinblæren. Der kan også foretages skanninger som led i udredningen.

I de fleste tilfælde ses der en langsom udvikling, hvor forstadier til kræft typisk over flere år udvikler sig til kræft, hvis kvinden ikke bliver behandlet.

Behandling afhænger af, hvor fremskreden sygdommen er. Har sygdommen ikke spredt sig, kan operation med keglesnit være en mulighed. Operation i kombination med strålebehandling, kemoterapi og antistofbehandling kan anvendes ved fremskreden sygdom.

Kilder:

og

Flere historier

Se alle historier

Flere onkologiske sygdomme

Læs om onkologi

Se mere

Kræftens BekæmpelseKIU Kræft i UnderlivetLivet, længe leve - en podcastserie om tid og livskvalitet i et sygdomsforløb.

Denne hjemmeside er målrettet danske sundhedsprofessionelle, medier og offentligheden. Kontakt Roche Pharmaceuticals A/S for yderligere information.

KontaktRoche worldwidelinkedinfacebookInstagramtwitterOm RocheDet mener viPharma løsningerPresseKarrierePrivacy noticeLegal statementCookie policy